LAGGAN LOCKS

 

Client - Scottish Canals

Supporting Architect - Oliver Chapman

 

Awards -

RIAS - shortlisted 

Scottish Design Awards - Commendation 

AJ Small Projects 2017 - Shortlisted 

The project at Laggan Locks is a competition winning entry forming the second phase of Scotland's Scenic Routes initiative. The initiative aims to enhance visitor experiences of Scotland's landscape through harnessing young design talent. 

 

Scottish Canals were seeking to create a 'stopping off' opportunity at Laggan Locks on the Caledonian Canal for visitors travelling by car or bus along the busy A82 and also for the 30,000 visitors travelling the Great Glen Way by boat, on foot or by bike. 

 

The structure provides a seasonal cafe/kiosk that can be securely shut down during the winter months while still providing a sheltered viewpoint down the Great Glen. Toilet and shower facilities are available for visitors and campers using a set of new Camping Pods adjacent to the site designed by Oliver Chapman Architects. 

 

The proposal creates a simple sheltered space that can be used all year round. The key elements of the programme are separated but unified under one roof to create a covered platform within the structure. This space forms a passage through which visitors can catch a glimpse of the Great Glen as theu approach and pass through into the covered view point. 

 

The structure uses a monochrome materials palette of charred larch and white stained timber which echo traditional canal infrastructure and architecture.